Zupa marchewkowa z curry

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła1 szklanka posiekanej cebuli1 łyżeczka curry w proszkugruba sól i mielony pieprz800 gram bulionu drobiowego900 gram marchewki, obranej i pokrojonej na 2,5 cm kawałki1-2 łyżki soku z cytryny2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry

Wykonanie:

W dużym garnku roztopić masło, dodać cebulę, curry, 2 łyżeczki soli i ? łyżeczki pieprzu. Podsmażać kilka minut, ciągle mieszając, do momentu, aż cebula będzie miękka. Następnie dodać bulion, marchew oraz 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem około 20 minut, aż marchewka zmięknie. Po upływie tego czasu, całość zmiksować blenderem na puree. Jeżeli zupa będzie za gęsta, należy dolać do niej trochę wody. Przed podaniem wymieszać z sokiem z cytryny i posypać świeżą kolendrą.

Twoja opinia