Zupa pomidorowa

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 łyżki masła2 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebula, posiekanagruba sól i mielony pieprz? szklanki mąki pszennej3 łyżki koncentratu pomidorowego2 gałązki świeżego tymianku400 gram bulionu drobiowego400 gram pomidorów z puszki w sosie z bazylią, krojonych

Wykonanie:

W dużym garnku stopić masło, dodać oliwę i cebulę, doprawić solą oraz pieprzem. Podsmażać, kilka minut, aż cebula będzie przezroczysta. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę i starannie wymieszać. Do garnka dodać tymianek, bulion oraz pomidory. Starannie wymieszać , doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wyciągnąć gałązki tymianku. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Doprawić solą oraz pieprzem i podawać natychmiast.

Twoja opinia