Zupa rybna z koprem włoskim

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek1 mała cebula, drobno posiekana450 gram ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę300 gram kopru włoskiego, łodygi odcięte i odłożone, bulwa pokrojona na drobną kostkęgruba sól i mielony pieprz1 szklanka białego wytrawnego wina230 gram soku z małży4 duże żółtka450 gram filetów z dorsza lub innej białej ryby, pokrojonej na 5 cm kawałki4 grube plastry chleba, opieczonego

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, ziemniaki i koper, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać na małym ogniu, często mieszając, przez około 10 minut. Należy uważać, aby warzywa nie zbrązowiały. Dodać wino i gotować, aż płyn odparuje. Dodać sok z małży i 3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W małej misce ubić żółtka. Stale mieszając stopniowo dodawać wywar z gotowania (1 szklankę). Dodać do zupy razem z rybą i gotować 5 -10 minut, aż ryba będzie nie przejrzysta, a zupa lekko zgęstnieje. Doprawić solą oraz pierzem i udekorować liśćmi kopru włoskiego. Podawać z grzankami z chleba

Twoja opinia