Zupa z białą fasolą i kapustą liściastą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:1 łyżka oliwy z oliwek1 średnia cebula, posiekana2 ząbki czosnku, posiekanegruba sól i mielony pieprz2 łyżki koncentratu pomidorowego450 gram kapusty liściastej (Collard Greens ), bez twardych łodyg, grubo posiekane? łyżeczki suszonego tymianku? suszonych płatków chili1 kg białej fasoli z puszki, wypłukanej i osuszonej420 gram pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę, z sokiemTarty parmezan

Wykonanie:W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, doprawić solą oraz pieprzem. Podsmażać kilka minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Dodać kapustę, tymianek, pieprz i chili, całość wymieszać i podsmażać około 5 minut, aż kapusta zwiędnie. ? fasoli wrzucić do blendera i zmiksować. Do garnka dodać fasolę zmiksowaną i tą w całości, a także pomidory z sokiem i 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 10 -15 minut. Doprawić solą i pieprzem, podawać posypane parmezanem.

Twoja opinia