Zupa z białej fasoli

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżeczki oliwy z oliwek2 dymki, pocięte na cienkie plasterki1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę? łyżeczki suszonego oregano800 gram bulionu warzywnego500 gram białej fasoli z puszki, opłukanej i osuszonej1 ? łyżeczki świeżego soku z cytrynygruba sól i mielony pieprz2 łyżki świeżo startego parmezanu

Wykonanie:

W garnku rozgrzać olej. Dodać dymki, czosnek i oregano, podsmażać, do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać bulion oraz fasolę i gotować około 5 minut. Do blendera przelać 2 chochle zupy, starannie zmiksować i wlać z powrotem do garnka (ma to na celu zagęszczenie zupy). Wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać parmezanem.

Twoja opinia