Zupa z dyni szparagowej

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 dynie szparagowe1 łyżka masła1 średnia cebula, drobno posiekanagruba sól i mielony pieprz1 łyżeczka świeżych liści tymianku450 gram bulionu drobiowego? szklanki śmietanki 18%

Wykonanie:

Umieścić dynię, na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i wstawić do mikrofalówki na około 8 ? 10 minut. Gdy będzie miękka należy wyjąć ją z mikrofalówki, przykroić na pół i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć i wyrzucić z niej pestki, a miąższ oddzielić od skóry i przełożyć do miski. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać cebulę, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażać do miękkości przez kilka minut. Następnie dodać dynię, ? łyżeczki tymianku, bulion i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut. Całość zmiksować w blenderze, na gładką masę. Z powrotem dodać do garnka i dokładnie wymieszać ze śmietaną, a w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać gorącą posypaną listkami tymianku.

Twoja opinia