Zupa z ciecierzycy i pieczonego bakłażana

Składniki:

1 ? kg bakłażanów, obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, nieobrane6 łyżeczek oliwy z oliwekgruba sól i mielony pieprz425 gram ciecierzycy z puszki, płukanej, odsączonej i osuszonej1 litr bulionu drobiowegoświeże oreganojogurt naturalny

Wykonanie:

Piekarnika rozgrzać do 200 st. C. W dużej misce wymieszać bakłażana, cebulę, czosnek i 4 łyżeczki oliwy. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wyłożyć na blasze. W drugiej misce wymieszać ciecierzycę z pozostałymi 2 łyżeczkami oliwy. Ułożyć obok bakłażana na blasze. Piec około 35minut, do momentu, aż bakłażan będzie złoty, a ciecierzyca lekko chrupiąca. Do dużego garnka wrzucić obrany pieczony czosnek, bakłażana, cebulę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, łyżką rozgnieść niektóre kawałki bakłażana, aby zagęścić zupę. Wymieszać z ciecierzycą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane świeżym oregano i polane odrobiną jogurtu.