Wielkanoc w Halce

Halka – restauracja dbająca o najwyższą jakość, a także estetykę i wykwintny smak serwowanych potraw. Restauracja Halka przygotowała specjalne, wielkanocne menu – zarówno dla grup zorganizowanych, jak i dla indywidualnych gości, którzy w dniach 25 marca – 20 kwietnia będą chcieli skosztować świątecznych dań w pięknych, restauracyjnych wnętrzach. 

 

MENU (dla grup zorganizowanych)

 

Przystawki na półmiskach (ok. 120 g na osobę)

Jaja przepiórcze z warzywami i białą kiełbasą w galarecie   8 zł / os.

Śledź w oleju i śledzik pod śmietanową pierzynką   8 zł / os.

Półmisek ryb wędzonych: łosoś, halibut, makrela, węgorz z wybornymi sosami   14 zł / os.

Prawdziwe pasztety na trzy sposoby przyrządzone: z pieprzem, z grzybami, z orzechem włoskim, udekorowane piklami   9 zł / os.

Deska mięs pieczonych: schab pieczony nadziewany śliwką, szynka pieczona w ziołach, białe kiełbaski, karkówka szpikowana czosnkiem podawana z ćwikłą   10 zł / os.

Jaja faszerowane w chrupiących skorupkach nadziewane tuńczykiem i kaparami   8 zł / os.

Serca karczochów z kaparami i serem kozim, podane na mieszanych liściach sałat   10 zł / os.

Sałata z… jajami, czyli jajo sadzone z płynnym żółtkiem, na mieszanych liściach sałat, ogórek kiszony, chrupiący bekon i na koniec pokruszony kozi ser   10 zł / os.

Pieczywo, masło ziołowe, pasty jajeczne   5 zł / os.

 

Zupy /dwie zupy do wyboru do 30 osób, powyżej – jedna zupa do wyboru/

Wielkanocny barszcz na białej kiełbasie z chrzanem   16 zł

lub

Gęsta grzybowa zabielana   16 zł

 

Danie główne /dwa dania do wyboru do 30 osób, powyżej – jedno danie do wyboru/

Szynka duszona, podana na sosie prawdziwie chrzanowym z gotowanymi ziemniakami koperkowymi i sałatą z pomidorów i cebuli   34 zł

lub

Noga królika duszona w czerwonym winie z warzywami, podawana z kaszą jęczmienną i kulkami żurawiny   42 zł

lub

Dorada smażona na maśle, podawana z pieczonym ziemniakiem z dodatkiem domowego twarożku lub masła czosnkowego oraz ze świeżymi sałatami i warzywami   39 zł

lub

Kaczka pieczona tradycyjnie w towarzystwie polskiego jabłka nadziewanego konfiturą z żurawiny z cząstkami pieczonych ziemniaków   42 zł

 

Deser

Tradycyjna pascha waniliowa   14 zł

Drożdżowa baba migdałowa pełna rodzynek i suto lukrowana   12 zł

Strudel jabłkowo-orzechowy z sosem waniliowym   12 zł

 

 

MENU (wkładka w menu restauracji od 25 marca do 20 kwietnia)

Jaja przepiórcze z warzywami i białą kiełbasą w galarecie   12 zł

Jaja faszerowane w chrupiących skorupkach nadziewane tuńczykiem i kaparami   12 zł

Pajda chleba wypiekanego restauracji z dzikimi pieczarkami na szpinaku z parmezanem   14 zł

Pieczysta deska świąteczna: szynka pieczona w ziołach, białe kiełbaski, pasztet domowy z orzechami i grzybami – podawane z ćwikłą   18 zł dla 1 osoby, 34 zł dla 2-3 osób

 

Sałata z … jajami – dwa jaja sadzone z płynnym żółtkiem na mieszanych liściach sałat, ogórek kiszony, chrupiący bekon i na koniec pokruszony kozi ser   27 zł

Serca karczochów z kaparami i serem kozim podane na mieszanych liściach sałat   23 zł

Wielkanocny barszcz na białej kiełbasie z chrzanem   16 zł

 

Noga królika duszona w czerwonym winie z warzywami, podawana z kaszą jęczmienną i kulkami żurawiny   42 zł

Dorada smażona na maśle podawana z pieczonym ziemniakiem z dodatkiem domowego twarożku lub masła czosnkowego ze świeżymi sałatami i warzywami   41 zł

 

Tradycyjna pascha waniliowa   15 zł

Mazurek w Halce   12 zł

 

Więcej informacji o restauracji Halka