Zupa borowikowa z nutą trufli
Składniki:
Kremowa zupa borowikowa Knorrpołówka kurczaka – 700 gramówmrożone grzyby, najlepiej browiki – 100 gramówcebula – 1 sztukapietruszka – 1 sztukaseler – 1 sztukamarchewka – 1 sztukaświeże pomidory – 2 sztukiząbek czosnku – 2 sztukiliść laurowy – 2 sztukiziarenko ziela angielskiego – 3 sztukipieprz czarny w ziarenkach – 3 sztukioliwa aromatyzowana białą truflą – 50 mililitrówketchup – 20 mililitrówśmietana – 100 mililitrów
Przygotowanie:
Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.Połówkę cebuli pokrój drobno i podsmaż w drugim garnku, wraz z rozmrożonymi grzybami. Całość zalej wywarem.Zawartość 2 opakowań Zupy Borowikowej Knorr połącz z odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 10 minut. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź zupę przez drobne sito.Do zupy dodaj 100 ml śmietany i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj również odrobinę soli.Nalej zupę do płaskiego talerza. Na powierzchni narysuj dwa serduszka, używając ketchupu.Zupę podawaj polaną paroma kroplami oliwy truflowej.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje