Gruszka po burgundzku
Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie
SKŁADNIKI:
8 gruszek1 butelka czerwonego wina200 g cukru2 goździki1 kawałek cynamonu1/2 laski waniliiszczypta gałki muszkatołowej3 ziarna czarnego pieprzuskórka otarta z 1 pomarańczy80 ml gęstego soku z czarnych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
Wino wlej do garnka, zagotuj z cukrem, dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy.Gruszki obierz, pozostawiając ogonki, i włóż je do garnka z winem. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut (czas gotowania zależy od gatunku gruszek). Gdy owoce są już miękkie, wyjmij je, a do wina dodaj sok z czarnych porzeczek i gotuj tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.Gruszki ułóż w salaterce. Podawaj polane sosem.Najlepiej smakują mocno schłodzone.
Gruszka po burgundzku,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje