Gruszka po burgundzku

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

SKŁADNIKI:

 

8 gruszek1 butelka czerwonego wina200 g cukru2 goździki1 kawałek cynamonu1/2 laski waniliiszczypta gałki muszkatołowej3 ziarna czarnego pieprzuskórka otarta z 1 pomarańczy80 ml gęstego soku z czarnych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

Wino wlej do garnka, zagotuj z cukrem, dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy.Gruszki obierz, pozostawiając ogonki, i włóż je do garnka z winem. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut (czas gotowania zależy od gatunku gruszek). Gdy owoce są już miękkie, wyjmij je, a do wina dodaj sok z czarnych porzeczek i gotuj tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.Gruszki ułóż w salaterce. Podawaj polane sosem.Najlepiej smakują mocno schłodzone.

 

Gruszka po burgundzku, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.