Łosoś faszerowany szparagami
Składniki:
20 łodyg szpinkaów
sól drobnoziarnista
filet z łososia ok 0,6 kg
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
gruba sól morska
winegret:
4 łodygi szparagów
100 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
cukier i sól
Przygotowanie:
Oczyszczamy szparagi, obieramy je, odcinamy tak by były tej samej długości co łosoś (skrawki zostawiamy do sosu) Odkładamy cztery nieobrane szparagi na sos. Gotujemy na parze 5-6 minut. Ugotowane szparagi wkładamy do miski z zimną wodą i osuszamy na ściereczce. Doprawiamy solą i estragonem. Nacinamy filet poziomo, zaczynając 2,5 cm od krawędzi. Wypełniamy otwór warstwami szparagów. Kroimy łososia na 4 części. Skrapiamy cytryną i solimy. Łososia pieczemy ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 165 st.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Szparagi pokrojone na kawałki ok. 2,5 cm i pozostałe skrawki zagotowujemy w wodzie z oliwą w rondelku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 8-10 min, aż woda wyparuje, a szparagi zmiękną i wchłoną oliwę. Miksujemy, mieszamy z musztardą i sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i cukrem.
Upieczonego łososia podajemy z sosem, smacznego!
Dzisiejsze wydarzenia i promocje