Bukiet na obiad – smaczne i zdrowe potrawy z kwiatów

Czy kiedykolwiek wpadło ci do głowy, żeby produkty na obiad nazrywać na łące? Warto o tym pomyśleć – przyrządzanie dań z kwiatami w roli głównej staje się coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, bo kwiatowa kuchnia to wachlarz zapachów, kolorów, a przede wszystkim smaków.

Opychanie się bukietami wciąż wydaje ci się dziwne? Przecież od dziecka konsumujemy kwiaty, nie zawsze zdając sobie z tego sprawę. Kalafiory, brokuły, karczochy, kapary może na pierwszy rzut oka nie przypominają roślin z wiązanek, jednak są jadalnymi kwiatami.

Nadziewane nasturcje, panierowane kwiaty cukinii czy kandyzowane fiołki to nie propozycje egzotycznych restauracji, a proste i smaczne pomysły na obiad, które każdy może przygotować w domu.

Przed rozpoczęciem przygotowywania kwiatowej uczty trzeba zapoznać się z listą jadalnych kwiatów oraz zrobić rozeznanie nad miejscami ich pozyskiwania, tak, by nasze wonne składniki były świeże, zdrowe i niepryskane. Uwaga – na zakupy po kwiaty na obiad nie idziemy do kwiaciarni! Sprzedawane tam rośliny są traktowane specjalnymi substancjami, które mogą być dla nas trujące. Nie wybierajmy też kwiatów z łąk przy drogach, tych nadjedzonych przez owady, lub z widocznymi objawami choroby. Kwiaty na obiad najlepiej nazbierać w ekologicznym ogródku, kupić na targu, w sklepie ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet.

Poniżej prezentujemy listę najsmaczniejszych kwiatów, które mogą bez szkody dla naszego zdrowia wylądować na talerzach:

- Kwiaty cukinii, dyni, nasturcji – posmakują usmażone w cieście naleśnikowym
- Płatki słonecznika – są lekko pikantne, sprawdzają się jako posypka do zup, sałatek, kanapek
- Pierwiosnki, fiołki – nadają się do deserów, można je kandyzować, zrobić z nich syrop lub galaretkę
- Płatki róż – ich smak nada się właściwie do wszystkiego, smaczne są utarte w postaci sosu
- Stokrotki – wyróżniają się delikatnie miętowym smakiem. Zawierają dużo witamin, przydadzą się do sałatek, zup, omletów.
- Nagietek lekarski, rumianek, liliowiec, mieczyk, czarny bez, hibiskus, wiciokrzew japoński, akacja, begonia, chryzantema, jaśmin, lawenda, lipa, tulipan – wszystkie są zdrowe i można łasuchować do woli

Nigdy nie zajadaj się następującymi kwiatami:- lilia biała, niecierpek, piwonia, przebiśnieg, sasanka, zawilec – te rośliny zawierają w sobie trujące substancje.

Bukiet na obiad - smaczne i zdrowe potrawy z kwiatów, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia