Churrasco- brazylijski specjał z grilla

Churrasco oznacza po portugalsku ?grillowanie?. Ten sposób podawania potraw pochodzi z południa Brazylii. Istnieje legenda o tym, skąd wzięła się ta tradycja. Podobno kiedyś kelner pomylił wszystkie dania na sali. Osoba, która miała dostać kurczaka, dostała żeberka, ta od żeberek karkówkę itd. Właściciel, aby naprawić błąd, podał wszystkim gościom wszystkie mięsa. I tak powstała pierwsza churrascaria w Brazylii.

Churrasco to wybór mięs przyrządzanych na oryginalnym brazylijskim grillu opalanym węglem drzewnym. Ten brazylijski specjał jest flagowym daniem restauracji Browar de Brasil. Gości zaskoczy oryginalny sposób ich serwowania ? carverzy kroją je prosto ze szpad na talerze. W Browar de Brasil w ramach churrasco można skosztować dziesięciu rodzajów mięs pieczonych na szpadzie. Dania podawane są tak długo, aż gość sam zdecyduje o zakończeniu posiłku.

Dodatkowo w skład tej specjalnej oferty wchodzi puree ziemniaczane, sałatka brazylijska, zupa estofado (narodowy specjał Brazylijczyków ? gulaszowa, gęsta zupa z mięsa wieprzowego, wołowego, kiełbasy i czarnej fasoli). Na deser podawany jest ananas z grilla w cynamonie i brązowym cukrze lub mus z marakui z waniliowymi lodami. Wszystkich tych specjałów można kosztować do woli za 59 zł.

Więcej informacji o Browar de Brasil

 

Churrasco- brazylijski specjał z grilla, 4.6 out of 6 based on 818 ratings

Twoja opinia