Cytrynowa wiosna

Choć cytryna kojarzy się nam raczej z egzotyką, okazuje się doskonałym owocem na naszą polską kapryśną wiosnę. W chłodne dni świetnie smakuje z ciepłą herbatą, a kiedy jest ciepło, doskonale odświeża.

Cytryna nawet zwykłą wodę zmienia w orzeźwiający napój na upalne dni. Fantastycznie smakuje z zimną wodą, ale ma też niezwykłą umiejętność ratowania smaku ciepłej wody. Ileż to razy musieliśmy w trakcie wycieczki czy spaceru pić wodę z nagrzanej butelki; ohyda. Ale wystarczy przed wyjściem z domu wlać do butelki trochę soku z cytryny i nawet ciepła woda staje się całkiem smaczna. W warunkach domowych do wody z cytryną można też dodać listki mięty albo trochę cukru, by przełamać kwaśność.

Cytryna okazuje się też świetnym składnikiem lekkich letnich sosów. Kochają ją Grecy, którzy są mistrzami w tworzeniu słonecznej kuchni. Sok z cytryny i oliwa to najprostszy i najszybszy do zrobienia sos do zielonych sałat. Maślano-cytrynowe sosy na ciepło mogą towarzyszym potrawom z drobiu i rybom, sama cytryna zmienia zwykły rosół w letnią, słoneczną zupę. A miłośnicy cytrynowej żółci mogą sięgnąć po włoski specjał ? limoncello, które pija się schłodzone. Doskonale smakuje w każdą pogodę.

 

Cytrynowa wiosna, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia