Czas na szparagi

Idzie sezon na szparagi ? już wkrótce pojawią się wszędzie: na targach, straganach, bazarkach. Są to wyjątkowo wdzięczne warzywa które możemy przygotować na conajmniej 100 000 sposobów.

Szparagi zazwyczaj uznawane są za niezwykle wykwintne i iście królewskie warzywo i dlatego też niezbyt często goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, gdyż szparagi to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkową zaletą jest łatwość ich przyrządzania i niepowtarzalny smak. Maj to miesiąc szparagów i tylko teraz są naprawdę świeże i dorodne, więc warto się nimi bliżej zainteresować.

Szparagi są znane jako dodatek do potraw, a także danie samo w sobie. W sztuce kulinarnej używane są już od 4000 lat. W Europie początkowo z ich walorów, zarówno smakowych jak i leczniczych, korzystali Grecy i Rzymianie, a następnie trafiły one również na stoły innych państw. Do Francji, która szczyci się sporą ilością przepisów z wykorzystaniem tego warzywa, dotarły w XV wieku, a do Polski w XVIII. Często spotyka się je również jako przysmak w Niemczech i Belgii, a głównymi producentami szparagów w Europie są Holandia i Włochy.

Rozróżniamy szparagi białe, zielone i fioletowe. Te pierwsze są najczęściej spotykane i uprawiane w Polsce oraz w Niemczech. Są twardsze od zielonych, a przed gotowaniem należy je obrać. Zazwyczaj nie miesza się ich z zielonymi ze względu na czas gotowania. Szparagi zielone są nieco bardziej delikatne, nie trzeba ich obierać co jest dodatkową ich zaletą, gdyż skórka szparagów zawiera wiele składników mineralnych jak np. potas, magnez, fosfor, wapń oraz witaminy B i C. Szparagi fioletowe, są rzadziej spotykane. Uprawia się je głównie we Włoszech, ale również w Stanach Zjednoczonych. Różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. Dodatkowym plusem szparagów, niezależnie od rodzaju, jest ich niska wartość kaloryczna oraz fakt, że są lekkostrawne.

 

Czas na szparagi, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia