Dzień Pikantnych Potraw z Czyli Chilli
16 stycznia to Dzień Pikantnych Potraw. Dotychczas mało znany w Polsce, ale w tym roku postaramy się to zmienić, wraz z najbardziej pikantną restauracją w Warszawie ? Czyli Chilli. Takie święto jest naprawdę potrzebne, gdyż na temat ostrych potraw istnieje wiele mitów, a fakty są takie, że to niezwykle zdrowa i potrzebna kuchnia.
Skąd pomysł na restaurację podającą pikantne potrawy? Joanna Domańska, właścicielka Czyli Chilli, podkreśla, że wszystko zaczęło się od nazwy, a następnie potok pomysłów popłynął niezwykle szybko, szczególnie dlatego, że Warszawa cierpiała na niedobór restauracji z prawdziwie pikantnym, a jednocześnie zdrowym jedzeniem. Poza tym właściciele są miłośnikami ostrych smaków i swoim uwielbieniem chcą dzielić się z gośćmi restauracji.
W Czyli Chilli skosztujemy autorskich dań Szefa Kuchni, opracowanych na bazie kuchni polskiej i europejskiej, ale znajdziemy tutaj także wpływy orientalne. To nowoczesna odmiana kuchni, w której czymś niezwykle innowacyjnym jest wybór stopnia ostrości. W Czyli Chilli możemy wybierać z pięciostopniowej skali, w której pikantność uzależniona jest od rodzaju dodawanej papryczki chili oraz jej ilości. Potrawy pierwszego i drugiego stopnia ostrości doprawiane są najpopularniejszą w naszym kraju tajską papryczką chili, natomiast do dań z piątym stopniem dodawana jest papryczka o nazwie ?ptasie oko?, jedna z najostrzejszych papryczek świata. Co ciekawe, zdarzają się goście, którzy swoje danie chcą mieć doprawione na 10, czym wzbudzają duże zainteresowanie. Z papryczek i niewielkiej ilości oliwy tworzona jest specjalna mikstura, którą do potraw dodaje się precyzyjnie, za pomocą strzykawki. Oprócz papryczek chili, w restauracji używa się najbardziej esencjonalnych i aromatycznych, świeżych ziół, takich jak estragon, kolendra, majeranek i jałowiec, dzięki temu potrawy są pachnące oraz idealnie przyprawione, po prostu zachwycające naturalnym smakiem.
Daniami cieszącymi się szczególną popularnością wśród gości Czyli Chilli są udo gęsie faszerowane kaszą gryczaną i boczkiem w sosie ze śliwki kalifornijskiej z domowymi kopytkami i buraczkami na ostro oraz polędwica wołowa w sosie krewetkowym. Niezwykle ciekawym i smacznym wyborem mogą być także żeberka w sosie z palonej kawy i chili oraz rozmaite dania z gorącej patelni. A deserowy przebój restauracji to gorące ciastko z płynną czekoladą i nutką chili. Jak się więc okazuje, niemal wszystko, nawet deser, można przyprawić na ostro i cieszyć się intensywnym smakiem, a w dodatku poprawą zdrowia. Odpowiedzialna bowiem za pikantny smak papryczki chili kapsaicyna, czyli organiczny związek chemiczny, ma udowodniony pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie ? pobudza trawienie, dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi, działa antybakteryjnie, pomaga pokonać przeziębienie, a nawet odchudza.
Jeśli więc macie ochotę poczuć się lepiej i spróbować naprawdę ostrych dań, restauracja Czyli Chilli zaprasza na Dzień Pikantnych Potraw. Szef kuchni przygotował na to święto specjalne menu, w którym znajdą się:
- kruche sałaty z różnych stron świata podane w kielichu z tortilli z krążkami panierowanych kalmarów i jalapeno,
- polędwiczki z grilla w sosie czekoladowym z chili, serwowane z puree rozmarynowym i balsamicznymi warzywami,
- krem caramel polany sosem pomarańczowym z odrobiną likieru Passoa.
Zapraszamy także do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez restaurację Czyli Chilli, do wygrania vouchery Szczegóły tutaj: FACEBOOK
Więcej informacji o restauracji Czyli Chilli
Dzisiejsze wydarzenia i promocje