Jesień w restauracji Tamka 43

Menu warszawskiej restauracji Tamka 43 zyskało nowe oblicze. W jesiennej odsłonie karty dań dominują pożywne polskie produkty tradycyjne, przyrządzone i podane w nowoczesny sposób. Do menu powróciło również słynne risotto Roberta Trzópka podawane z czarną truflą.

Restauracja Tamka 43 to miejsce idealne na spotkanie w porze lunchu. Panująca tu atmosfera sprzyja rozmowie, a wszystkie dania lunchowe nie tylko smakują wyśmienicie, ale również dostarczają zdrowej energii na resztę dnia. Menu lunchowe często ulega zmianie i zawsze komponowane jest w taki sposób, by każdy znalazł w nim coś wyjątkowego dla siebie. Nie inaczej jest w przypadku jego jesiennej odsłony. Na przystawkę szef kuchni poleca szczególnie terrinę z kaczych udek z chutneyem jabłkowym. To niezwykle klasyczne połączenie smaków w tym daniu zyskuje całkowicie nowe oblicze. Miłośnicy potraw warzywnych z kolei lunch mogą rozpocząć od kremu z dyni. Jako danie główne warto zamówić okonia z emulsją cytrynową. Delikatne, słodkawe mięso ryby idealnie komponuje się z tym lekkim sosem. Kolejna kulinarna propozycja szefa kuchni to kurczak kukurydziany z jarmużem i brokułem ? efektowne danie o bardzo ciekawym smaku. Zakończeniem lunchu będzie wyśmienity deser ? tarta Tatin z pieczonym jabłkiem i lodami waniliowymi bądź śliwka węgierka z sabayone z Żubrówki i lodami cynamonowymi.

Wyśmienite nowości znajdziemy także w menu ? la carte restauracji Tamka 43. Na przystawkę można zamówić m.in. przepiórkę z kaszanką i sosem z atramentu kałamarnicy lub grasicę cielęcą z emulsją ziołową, rzodkiewką i żytnim chlebem. To kwintesencja tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym, autorskim wydaniu Roberta Trzópka. Zaskakujące połączenia smaków, aromatów i tekstur wyśmienicie pobudzają wszystkie zmysły. Po tak wyjątkowym początku uczty czekają dalsze niespodzianki. Na danie główne szef kuchni poleca m.in. kaczkę z puree z dyni, żurawiną i sosem Foie Gras. Ta niezwykła potrawa to prawdziwe dzieło sztuki prezentujące się i smakujące niebywale. Miłośnicy ryb natomiast mogą wybrać sandacza z kalafiorem i orzechami laskowymi. Do menu restauracji Tamka 43 powróciło także danie główne, o które upominali się sami goście lokalu. Mogą oni na nowo cieszyć się smakiem słynnego risotto z czarną truflą. Włoski przysmak, przyrządzany przez Roberta Trzópka z ?brylantami kuchni?, oficjalnie wraca bowiem do menu restauracji Tamka 43.

Więcej informacji o Restauracji Tamka 43

Jesień w restauracji Tamka 43 , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia