Królowa jesieni

Dynia ? nazywana królową jesieni ? wielka, pękata i pomarańczowa. Miłośnikom kultury amerykańskiej kojarzy się przede wszystkim ze świętem Halloween, a innym z jesiennymi przetworami, które można zrobić z tego warzywa i cieszyć się nimi przez cały rok. Dynia to bowiem nieocenione źródło witamin i składników odżywczych, znajdujących się zarówno w miąższu, jak i w pestkach.

Miąższ dyni jest bogaty w witaminy C, D, B1, B2 i PP oraz kwas foliowy, a swój kolor zawdzięcza, podobnie jak marchewka, beta-karotenowi, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Poza tym, dynia zawiera wiele składników mineralnych: cynk, fosfor, wapń, żelazo, potas i magnez, a w dodatku jest naprawdę niskokaloryczna – 100g miąższu ma zaledwie 27 kalorii. Pestki dyni natomiast zawierają lecytynę i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe. To właśnie dlatego jedzenie potraw z dyni przynosi szereg korzyści dla zdrowia ? przyspiesza przemianę materii, pomaga łagodzić choroby krążenia oraz odzyskać siły po ciężkiej chorobie, a z powodu zawartości cynku bardzo dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

A co można przyrządzić z dyni? Sam miąższ nie ma szczególnego smaku, ale odpowiednie przyprawienie wydobywa znakomity aromat, dlatego wachlarz możliwości jest naprawdę imponujący ? są to na przykład rozmaite zupy o kremowej konsystencji, do których wykorzystuje się miąższ podpieczony w piekarniku. Z dyni można także usmażyć placuszki, przygotować makaron z miąższem i dodatkami, gulasz, naleśniki i pierogi z dyniowym farszem lub mięso zapiekane z dynią. A na deser doskonałe będzie korzenne ciasto lub sernik, oczywiście także z dodatkiem dyni.

Restauracje w Warszawie również zauważyły to jesienne warzywo i wykorzystują je w swoim menu. Pasta i Basta przygotowała festiwal dyni, podczas którego można zjeść zupę-krem z dyni gotowaną z białym winem, podawaną z grzankami, słoneczne risotto z dynią, ravioli faszerowane dynią, migdałami i parmezanem, a na deser ciasto dyniowe z sosem z pomarańczy. W Absurdzie 228 skosztujemy roladek z grillowanych warzyw zawijanych z dynią, suszonymi pomidorami oraz serem Mozzarella lub racuszków z ciasta dyniowego z serem ricotta. Bistecca Bistro proponuje swoim gościom m.in. krem z dyni z parmezanem, polędwicę wołową z chutney?em z dyni, stek wieprzowy na placku z dyni w panierce parmezanowo-ziołowej, a na deser ciasto dyniowe.Główną rolę dynia gra również w halloweenowym menu restauracji The Mexican ? warto spróbować sałatek z marynowaną dynią lub grillowanej polędwicy wieprzowej z puree ziemniaczano-dyniowym, a na deser plastrów dyni smażonych w cieście. W Punta Prima w jesiennym menu zagościły krem z dyni udekorowany krewetką oraz domowe ravioli z dynią podane na ragout z grzybów leśnych.

A jeśli przyjedzie Wam ochota, żeby samodzielnie upichcić coś, w czym dynia będzie głównym składnikiem lub dodatkiem, zajrzyjcie TUTAJ.

Królowa jesieni , 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.