Menu Chopinowskie w restauracji Tamka 43

Najwyższej jakości dziczyzna, kasze, skorzonera czy zimowe warzywa – do menu warszawskiej restauracji Tamka 43 dołączyło kilka wyśmienitych dań przygotowanych na bazie składników kuchni staropolskiej. Z okazji 203 rocznicy urodzin Fryderyka Chopina, Szef Kuchni skomponował okolicznościowe menu, inspirowane upodobaniami kulinarnymi polskiego wirtuoza fortepianu. 

Jeden z najsłynniejszych polskich kompozytorów w historii, niezwykle utalentowany pianista, a prywatnie – elegancki perfekcjonista oraz pasjonat smaków. Fryderyk Chopin, bo o nim mowa, był postacią nie tylko wybitną, ale i szalenie ciekawą. Godne uwagi były również jego upodobania kulinarne. Na podstawie wzmianek pozostawionych przez samego Chopina oraz licznych źródeł historycznych możemy z łatwością zrekonstruować przykładowe menu kompozytora. Dużą rolę w kształtowaniu jego smaku odegrała tradycyjna kuchnia staropolska, obfitująca w dziczyznę, aromatyczne przyprawy, a także starosłowiańskie składniki takie jak kasze, buraki, seler oraz marchew. Popularnymi składnikami kuchni polskiej, aż do końca XVII wieku, były także zimowe warzywa – jarmuż, brukiew i pasternak. Chopin jadał je podobno niezwykle chętnie jako dodatek do duszonego mięsiwa.

Upodobania kulinarne Fryderyka Chopina można poznać jeszcze lepiej, odwiedzając warszawską restaurację Tamka 43. Tutejszy Szef Kuchni, Robert Trzópek, specjalnie z okazji rocznicy urodzin kompozytora, przygotował dla gości kilka wyśmienitych dań, inspirowanych ulubionymi smakami polskiego wirtuoza fortepianu. Bazę do każdego z nich stanowi najwyższej jakości dziczyzna – ulubione mięso Fryderyka Chopina. W daniach znajdziemy jednak zarówno staropolskie akcenty, jak i wpływy eklektycznej kuchni francuskiej. Wśród potraw inspirowanych upodobaniami Chopina znajdziemy m.in. daniela z karmelizowaną skorzonerą i wędzoną czekoladą. Wywodząca się ze staropolskiej kuchni skorzonera idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. W daniu odnajdziemy także niezwykle lubiane przez Chopina słodkie nuty smakowe w postaci czekolady. Robert Trzópek zaprasza także na sarnę z zimowymi warzywami i sosem z czarnego bzu. O niezwykłym charakterze tej potrawy świadczą przede wszystkim użyte do jej przygotowania zapomniane warzywa – jarmuż, brukiew i pasternak. Ostatnim daniem, inspirowanym ulubionymi smakami Chopina, jest tatar z sarny. Ten najwykwintniejszy specjał kuchni myśliwskiej nabrał całkowicie nowego charakteru – Szef Kuchni połączył go bowiem z lodami z kaszy pęczak.

Najwyższej jakości składniki oraz unikalne konstrukcje smaków nowych dań z pewnością zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. Dania są dostępne w menu a la carte restauracji Tamka 43 od 22 lutego do 1 marca 2013 roku.

 

Więcej informacji o restauracji Tamka 43

 

Twoja opinia