Moc naturalnej kuracji

Gdy za oknem pogoda nie sprzyja, łatwo nabawić się niepotrzebnego przeziębienia. O ile w domu rozgrzejemy się grubym kocem czy ciepłą kąpielą, o tyle trudniej jest o to zadbać w pracy czy na mieście. Najprostszym sposobem na podniesienie temperatury naszego organizmu jest wtedy wypicie ciepłego napoju, najlepiej przygotowanego według receptur naszych babć.W okresie jesienno-zimowym znów na stół trafiają rozmaite mieszanki kaw i herbat, doprawionych paletą korzennych smaków. Sięgamy po nie codziennie i rozkoszujemy się ich znakomitym smakiem i aromatem. Z ich dobroczynnych właściwości korzystają ludzie na całym świecie. Dzięki odpowiednim przyprawom, ze zwykłego napoju można stworzyć lekarstwo, które pite regularnie, pozwoli nam zdrowo i z uśmiechem stawić czoła niepogodzie.

Kubek ciepłej herbaty to pierwsza rzecz, po którą sięgamy, gdy tylko poczujemy osłabienie. I jest w tym dużo racji, ponieważ sam wywar zawiera polifenole, które hamują rozwój wirusów w naszym organizmie. Klasycznym dodatkiem do niej jest cytryna, która powszechnie uważana jest za podstawowe źródło witaminy C. Należy pamiętać, że chcąc wzbogacić napój miodem, powinniśmy odczekać 3-4 minuty, aż herbata uzyska optymalną temperaturę 60 stopni. Dodawany bezpośrednio do gorącego napoju miód, utraci swoje antybiotyczne właściwości. Miód nie tylko chroni nasz organizm, ale i skutecznie odnawia go i oczyszcza.

Te klasyczne dodatki można zastąpić np. konfiturą malinową. Cechuje ją słodko-kwaśny smak i nie dość, że jest smaczna, to dodatkowo zawiera kwas salicylowy, który jest niezbędny podczas walki z pierwszą infekcją. Maliny działają jak naturalna aspiryna. Dodatkowo konfitura z powodzeniem zastępuje cukier. Składnikami, które doskonale nadają się do wzbogacania herbat są korzenne przyprawy, takie jak goździki, cynamon lub imbir. Ich aromat zachwyca, a dzięki swoim właściwościom pomagają w walce z bólem gardła, zwiększają koncentrację i wydolność umysłową.

Kawa sama w sobie już stanowi pobudzający i rozgrzewający napój. Jednak w chłodne dni można pozwolić sobie nanieco więcej fantazji. Warto napić się świeżo mielonej kawy z dodatkiem aromatycznych alkoholi. Takie propozycje znalazły się w tym sezonie w nowym menu Sofa Restaurant & Bar. Do klasycznego napoju barista restauracji proponuje smakowite likiery, słodkie ajerkoniaki lub wytrawne whiskey. Dzięki temu kawa nabiera dodatkowego aromatu i mocy.

W deszczową pogodę warto wypić gorący napój w przytulnej restauracji i, delektując się tym miłym momentem, poczuć jak powraca wewnętrzna siła.

Moc naturalnej kuracji , 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia