Niezapomniane kulinarne show na Foksal 16

Szukając kulinarnych inspiracji, warto zajrzeć do warszawskiej restauracji PAPAYA. Słynąca z orientalnej kuchni, zapewnia gościom nie tylko rozkosze podniebienia, ale także wizualne efekty, które na długo pozostają w pamięci. Miłośników widowiskowego gotowania zapraszamy na teppanyaki – to wyjątkowy, japoński styl przyrządzania potraw, w którym główną rolę odgrywa grill teppan oraz spektakularne kulinarne sztuczki.

Nazwa japońskiego stylu gotowania teppanyaki pochodzi z połączenia dwóch słów teppan czyli patelnia i yaki oznaczającego potrawę grillowaną lub smażoną. Jest to określenie bardzo bezpośrednio nawiązujące do tego, czego świadkiem staje się Gość wybierający ten właśnie sposób przygotowania posiłku. Głównym bohaterem spotkania jest duża, metalowa płyta, która w niektórych miejscach osiąga temperaturę nawet 400 stopni Celsjusza. Goście, którzy decydują się na jedzenie przygotowane na ich oczach na wielkiej płycie, siadają dookoła niej, w bardzo bliskiej odległości. Takie usadzenie sprawia, że całe widowisko chłonie się wszystkimi zmysłami. A jest co podziwiać! Sukces przygotowywania potraw teppanyaki leży w rękach jednej osoby – szefa kuchni. Na czas kulinarnego show staje się on kucharzem, żonglerem, wodzirejem imagikiem. Za pomocą metalowych łopatek i imponujących noży oraz całego przekroju owoców morza, mięs, przypraw i egzotycznych roślin oswaja on ziejące płomienie rozkładając przed Gośćmi pełen wachlarz kolorów i zapachów i smaków, które prosto z płyty w błyskawicznym tempie wędrują na talerze. Konstrukcja metalowej płyty pozwala na bardzo szybkie przygotowanie potrawy zapewniając jednocześnie soczystość i pozostawiając naturalne walory smakowe i zapachowe produktów.

Menu teppanyaki zajmuje osobną pozycję w karcie dań restauracji PAPAYA. Znaleźć w nim można takie smakołyki jak homara podawanego w całości, krewetki, małże św. Jakuba, kalmary oraz szeroki wybór ryb. Dla tych którzy cenią dobrze przyrządzone mięsa przygotowano specjały z kaczki, kurczaka ale także polędwicę i rostbef Kobe. Nie brakuje także przygotowywanych na grillu teppan warzyw, ryżu, przypraw i dodatków, które są nieodłącznym elementem orientalnej kuchni. Mistrzem ceremonii w lokalu w centrum Warszawy jest tajski szef kuchni Preecha Wongsomboon, który nie tylko przygotowuje potrawy na oczach Gości, ale także aktywnie angażuje ich w kulinarne show. Świeże produkty skwierczą na rozgrzanej płycie a profesjonalna obsługa dba, aby w czasie oczekiwania na specjały teppanyaki, Gościom nie zabrakło przystawek i wyśmienitego wina.

Obiad z grilla teppan to nie tylko sposób na zaspokojenie wszystkich zmysłów, ale także świetny pomysł na spędzenie czasu w gronie znajomych i rodziny. Popołudnie spędzone przy wspólnym stole, który znajduje się w specjalnie wydzielonej części restauracji, staje się prawdziwą przygodą, która poszerza kulinarne horyzonty wszystkich gości, także dzieci dla których przygotowano specjalne Menu Dziecięce. Prawdziwym fanom gotowania PAPAYA oferuje także możliwość nauki i uczestniczenia w warsztatach z tajskim mistrzem. Takiego kulinarnego show nie można przegapić!

Więcej informacji o restauracji Papaya

Niezapomniane kulinarne show na Foksal 16, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia