O co zawalczą szefowie kuchni na Wine & Food Noble Night?

Konkurs daje w tym roku aż trzy możliwości zdobycia prestiżowej nagrody przez startujące w nim zespoły kulinarne. 12 restauracji tradycyjnie walczyć będzie o głosy publiczności, uznanie jury profesjonalnego, ale i o wyróżnienie wpływowego przewodnika Gault & Millau.

Grand prix Wine & Food Noble Night to głosowanie publiczności, które wyłoni mistrza, wicemistrza i II wicemistrza w kategoriach: przystawka, danie główne i deser. Za każde trzecie miejsce zespoły kulinarne otrzymają akcesoria kuchenne od fundatora – firmy Le Duvel, za każde drugie – szkolenie sommelierskie od partnera wydarzenia – Winkolekcji. Wyjątkowa nagroda czeka tych, którzy najcelniej trafią w gusta zgromadzonych gości. Będzie to listopadowe szkolenie z bożonarodzeniowym menu w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Oprócz gotowania w jednej z najbardziej renomowanych szkół kulinarnych świata, na szczęśliwców czekają kolacje w topowych paryskich restauracjach. Wyjazd ufundowany jest przez wyłącznego dystrybutora wód Evian i Badoit.

Drugi filar konkursu to, znana z dwóch ubiegłych lat, ocena jury profesjonalnego, którego wyróżnienie samo w sobie jest nobilitacją. Autor menu, które zostanie uznane za najlepiej skomponowane, otrzyma również możliwość uczestniczenia razem z wytypowanym przez siebie młodym talentem kulinarnym w III edycji Spotkań Szefów Kuchni „Metamorfoza, Gotujemy ProNature”. To wyjątkowy projekt prowadzony przez Justynę Zdunek, w którym udział biorą najwybitniejsi szefowie kuchni. O tym, kto będzie miał możliwość gotowania ProNature zdecydują: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie), Witold Iwański (ubiegłoroczny zwycięzca Wine & Food Noble Night), Paweł Oszczyk (przewodniczący jury, szef kuchni La Rotisesserie w Warszawie), Kurt Scheller (światowej klasy kucharz, prowadzący autorską akademię) i Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera). Dodatkowo, wyróżniony szef kuchni będzie mógł wznieść toast dzięki 3-litrowej butelce szampana Duménil Prestige Vieilles Vignes podarowanej przez Winkolekcję.

Gault & Millau to mające 50 lat wydawnictwo założone we Francji przez krytyków kulinarnych. Dziś smakosze z całego świata korzystają z niego, by odkrywać najlepsze hotele i restauracje. Przewodnik dostępny będzie wkrótce na rynku polskim, a już teraz zaznacza swoją przyszłą obecność, wyłaniając najlepszą kuchnię na Wine & Food Noble Night. Redaktor naczelna, Justyna Adamczyk, wybrała 6 spośród 120 kryteriów oceny stosowanej standardowo przez anonimowych inspektorów współpracujących z Gault & Millau. Będą to: koncepcja dania; składniki – dobór, sezonowość, unikalność, jakość; dobór technik i biegłość ich zastosowania; precyzja przygotowania poszczególnych elementów dania; spójność i kreatywność zestawień smakowych; prezentacja – adekwatność do zastosowanych składników i koncepcji. Szef kuchni, który najlepiej wypadnie w tym zestawieniu weźmie udział w stażu w luksusowej restauracji Saint-James of Bouliac w Bordeaux oraz w Gault & Millau Tour: spotkaniu 200 szefów kuchni z regionu południowo-zachodniej Francji, połączonym z atrakcjami i pokazami zwycięzców.

Kto przygotuje najbardziej wykwintne potrawy, okaże się już 27 września, podczas uroczystej gali finałowej.

O co zawalczą szefowie kuchni na Wine & Food Noble Night?, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia