Skarby kuchni regionalnej w nowym menu Restauracji 99

Doskonale skomponowane menu, prestiżowe nagrody za znakomitą kuchnię, świetna lokalizacja – Restauracja 99 najprawdopodobniej zbliża się do ideału. Co więcej, niedawno wzbogacono kartę o regionalne smaki na bazie produktów z lokalnych gospodarstw.

Restauracja 99 od szesnastu lat proponuje gościom polskie potrawy z elementami kuchni międzynarodowej. Teraz w lokalu przy Alei Jana Pawła II 23 można delektować się specjałami inspirowanymi ideą slow food. Składnikami nowych dań są sprowadzane z ekologicznych przedsiębiorstw produkty o najwyższej jakości, tworzone według rodzinnych receptur. Szef kuchni restauracji 99, Arkadiusz Janczarek wyszukał te najszlachetniejsze i na ich bazie skomponował wyjątkowe menu, w którym znajdują się m.in:

- Łosoś bałtycki z listkami nasturcji, kremowym serkiem, pianką z zielonego ogórka i pieprzowymi grzankami (29 zł)

- Sezonowana polędwica wołowa dojrzewająca w kawie z gorczycą, kolendrą i tymiankiem na jadalnej ziemi z rzodkiewkami (45 zł)

- Filet z gładzicy z risotto z czosnkiem niedźwiedzin, wiosenną sałatką z roszponki i nowalijek (59 zł)

- Filet z kaczki sous vide z sałatką z owoców, sosami pomarańczowym i waniliowym (64 zł)

- Pierożki z kozim serem w maśle tymiankowym z pianką z buraka i orzeszkami Pini (39 zł)

Smaki kuchni regionalnej podkreślą staropolskie nalewki z Nidzicy, polskie wina z winnicy Adoria na Dolnym Śląsku, miód pitny ze spółdzielni pszczelarskiej Apis oraz gama piw z browarni Ciechanów.

Produkty na talerzach w Restauracji 99 to dobra różnych regionów Polski. Ryby przywożone są z portu rybackiego w Ustce, jaja od kur zielononóżek (z wolnego chowu) z gospodarstwa rolnego w Radziwiłłowie, mąka do makaronów i pierogów pochodzi z nadbużańskich „Młynów Wodnych”, sery prosto z Wiżajn na Suwalszczyźnie – i to tylko niektóre z regionalnych, ekologicznych skarbów.

Restauracja 99 ugości ponad dwustu smakoszy, w tym czterdziestu na tarasie. Przestronna sala z wydzielonymi sferami (restauracyjna i barowa) tworzy idealne warunki do organizacji wszelkiego rodzaju uroczystości.

Skarby kuchni regionalnej w nowym menu Restauracji 99, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia