Smaki Kresów w Warszawie

Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów.
Kuchnia kresowa jest typową kuchnią włościańską, jej potrawy nie należą do szczególnie wykwintnych, są raczej oszczędne, ale z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Urok tej kuchni polega na stosowaniu prostych produktów, idealnie świeżych, naturalnych i zdrowych, ich szczególne połączenie zachwyca wyszukanymi smakami. To właśnie z Kresów pochodzi przepyszny sękacz, tutaj także swoje początki mają popularne w całej Polsce placki ziemniaczane. Bez kuchni kresowej nie byłoby dzisiaj wielu lubianych i cenionych przez smakoszy potraw, m.in.: kutii, gołąbków, kołaczy, kołdunów, chłodników, oładków, kwaszenin, cepelinów, solianek i wielu innych.
Od 9 lutego kuchnie kresową możemy poznawać w nowej warszawskiej restauracji „Kresowiak” mieszczącej się przy al. Wilanowskiej 43 c. Ciepłe, przytulne wnętrza lokalu przeniosą nas w odległe czasy, a liczne sale i zakamarki zapewnią intymną atmosferę.
Smaki Kresów w Warszawie, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.