Świąteczne potrawy w różnych stronach świata

W ferworze świątecznych przygotowań, lepienia pierogów i uszek, gotowania bigosu i kręcenia maku do makowca, warto na chwilę oderwać się od tradycyjnych polskich potraw i poznać wigilijne oraz świąteczne dania, które w tym samym czasie przyrządzane są na całym świecie – niekiedy podobne do polskich, lecz najczęściej zupełnie inne. Co ciekawe, w większości krajów podaje się wtedy mięso.

W Wielkiej Brytanii głównym daniem podczas Świąt Bożego Narodzenia jest indyk – najczęściej nadziewany kasztanami, a obłożony warzywami, szczególnie brukselką, i bakaliami. Bardzo popularnym, tradycyjnym deserem jest tzw. Christmas pudding. To ciężkie ciasto z suszonymi owocami, polewane brandy, jest przygotowywane w ostatnią niedzielę września, a z jego przyrządzaniem związanych jest wiele zwyczajów – na przykład ten, że powinna w nim brać udział cała rodzina, łącznie z niemowlętami. Poza tym w Wielkiej Brytanii w czasie świąt pije się wino imbirowe, a popularne są także tzw. mince pies, czyli babeczki z nadzieniem bakaliowym.

W Stanach Zjednoczonych nie kultywuje się tradycji wigilijnej kolacji. Najważniejszym posiłkiem podczas Świąt jest rodzinny obiad  25 grudnia. Podaje się wtedy pieczonego indyka z kartoflami, ciasta z owocami oraz marchewkowe ciasto z białym kremem. Ciekawy zwyczajem jest podawanie tzw. eggnog, czyli koktajlu na rumie lub koniaku z dodatkiem mleka, cukru i ubitych jajek. Nierzadko częstuje się nim zmarzniętych kolędników.

Norwegia to kraj, w którym już podczas Adwentu rozpoczyna się pieczenie co najmniej siedmiu rodzajów ciasteczek. Natomiast Wigilię Norwegowie zaczynają od zjedzenia rommegot – gęstej zupy mlecznej z cynamonem, podawanej z suszoną wędliną! Głównym daniem podczas wigilijnej kolacji są pinnekjtt – solone jagnięce żeberka, a wśród potraw rybnych króluje lutefiks – specjalna suszona ryba, zmiękczona w wodzie i ługu sodowym, a następnie gotowana.

W Niemczech również nie jest przestrzegany post, a Wigilii nie celebruje się tak uroczyście jak w Polsce. 24 grudnia podaje się głównie sałatkę ziemniaczaną oraz pieczone kiełbaski. Podczas świątecznej kolacji natomiast, najważniejszym daniem jest pieczona gęś wypełniona jabłkami, kasztanami i cebulą, natarta solą, pieprzem i majerankiem, a podawana z ziemniakami i czerwoną kapustą. Na deser podaje się Weihnnachtsstollen, czyli struclę wypełnioną dużą ilością bakalii, głównie rodzynek, zwiniętą w odpowiedni sposób – tak, by kształtem przypominała becik z niemowlęciem. Popularne są także rozmaite pierniczki – Lebkuchen lub Pfeferkuchen – ich podstawą jest miód oraz wiele egzotycznych przypraw: imbir, kardamon, cynamon, goździki i anyż.

Obiad pierwszego dnia świąt jest również najbardziej celebrowany we Francji. Jedną z ważniejszych ról na stole odgrywa foie gras – wątróbki z tuczonej gęsi przygotowywane na różne sposoby: na ciepło, na zimno, w koniaku, w pinot blanc, w formie pasztetu, smażone i pieczone. Oprócz tego podczas uroczystej kolacji podaje się owoce morza: langusty, ostrygi, krewetki. Daniem głównym jest natomiast kapłon lub perliczka, najczęściej w kasztanach. Na deser Francuzi jedzą tego dnia tzw. b che de noël, czyli ciasto w kształcie polana drewna, na które składają się biszkopt i krem, zwijane w roladę.

Może więc warto, oprócz tradycyjnych polskich dwunastu wigilijnych potraw, pokusić się o przygotowanie jednego z dań innych krajów, żeby poczuć międzynarodowy świąteczny klimat?

Świąteczne potrawy w różnych stronach świata, 5.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia