Świąteczne przygotowania z Robertem Skubiszem

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia, szef kuchni restauracji Amber Room ? Robert Skubisz oraz jego zastępca ? Paweł Ścięgosz, zagościli w programie Dzień Dobry TVN.

Kucharze zachęcili do logistycznego podejścia do przygotowywania potraw świątecznych ? aby uniknąć zamieszania w kuchni, warto najpierw zaplanować, jakie potrawy przygotujemy, a następnie stworzyć listę potrzebnych produktów. Robert Skubisz stworzył taką przydatną listę zakupów, na której znalazły się różne składniki, z podziałem na produkty sypkie, bakalie, nabiał i jaja, warzywa i owoce, ryby oraz mięsa.

Kucharze namawiali głównie do tego, by w Święta nie robić w kuchni wszystkiego na ostatnią chwilę i niektóre potrawy oraz ciasta przyrządzić wcześniej ? zamrozić pierogi, upiec pierniczki i piernik oraz pasztet. Przedstawiono propozycję menu wigilijno-świątecznego, w którym znalazły się: sałatka z pieczonych buraków, kaczka pieczona z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem podawana z pieczoną kapustą, pierogi, pasztet cielęcy z dodatkiem marynat, keks oraz piernik z aromatem herbacianym.

 

Opinie

  • avatar

    |

    Bardzo program mi się podobał.
    Potrawy bardzo ciekawe i ładnie pokazane.
    Widać iż przyrządzali je fachowcy kulinarni.
    Pozdrawiam. Życzę Wesołych Świąt. simeri1.

Twoja opinia