Żydowskie cymesy

Sekretem kuchni żydowskiej są zasady religii, które regulują nawet kulinaria. Bardzo charakterystyczny jest podział na dania koszerne, czyli czyste, które można jeść oraz te zakazane, których spożywać nie wolno. Właśnie ten podział jest głównym źródłem wyjątkowości potraw żydowskich. Żydzi nie jedzą na przykład wieprzowiny, a innych mięs nie mogą przyrządzać i podawać z nabiałem. Jednak niepowtarzalny smak ich potraw sprawia, że amatorami tej kuchni stają się nie tylko wyznawcy religii żydowskiej, ale również coraz większa liczba ludzi, np. wegetarian. A jakie są charakterystyczne dla takiej kuchni potrawy?

Trzeba przyznać, że z powodu różnych miejsc zamieszkania Żydów, ich kuchnia mieszała się z kulinariami innych narodów, dlatego często te potrawy są znane na całym świecie. Do takich powszechnie znanych przysmaków należy na przykład tradycyjne pieczywo żydowskie ? chałka i maca. Chałka, po hebrajsku challach, ma kształt sznura zaplecionego w warkocz. Związane jest to z pewną starotestamentową historią. Chałka jest spożywana głównie podczas święta Purim i szabatu. Przy wypiekaniu tego pieczywa obowiązuje przykazanie zwane micwa ? trzeba oddzielić nadmiar ciasta i upiec z niego osobny placek. Zwyczaj te jest związany z przykazaniem zawartym w Torze. Natomiast maca różni się od chałki, bo to przaśny chleb spożywany podczas święta Paschy. Ma kształt owalnych lub kwadratowych placków. Ciasto wykonuje się z mąki i wody, bez użycia zakwasu.

Bardzo znaną potrawą żydowską jest cymes, czyli forma słodkiego gulaszu, który zazwyczaj ma pomarańczowy kolor, gdyż w jego skład wchodzą marchewka i słodkie pomidory, a także rodzynki i miód. Podczas święta Paschy podaje się cymes przyrządzony z kawałków ananasa i marchewki gotowanych w soku z ananasa. Zawsze musi być słodki, bo podawany jest najczęściej w pierwszy dzień żydowskiego roku i ma symbolizować nadzieję na słodką przyszłość.

Inną formą gulaszu, tym razem gotowanego bardzo wolno, jest czulent. Podawany jest w szabat. Przyrządzany z koszernego mięsa, fasoli lub ciecierzycy, cebuli i kaszy ? jęczmiennej lub jaglanej. Ponieważ w szabat nie można niczego przyrządzać na ogniu, czulent przygotowuje się przed rozpoczęciem tego święta, a następnie zostawia w rozgrzanym piecu, żeby się dogotował i był gotowy na sobotę. Kiedyś do podgrzewania tego gulaszu wykorzystywano szabaśniki, czyli miejsca w piecu w pobliskiej piekarni, przeznaczone specjalnie do tego celu.

Warto wiedzieć, że te pyszności, które pochodzą z kuchni żydowskiej, mają swoje ciekawe korzenie i związane są z pewnymi zwyczajami. Dlatego często kuchnia żydowska jest obiektem uwielbienia wegetarian, ale też osób, które wolą powolne gotowanie i celebrowanie posiłku, zamiast szybkiego jedzenia.

W Warszawie można spotkać kilka restauracji z koszernymi daniami, np.:

Tel-Aviv Cafe+Deli

Yaffo

Żydowskie cymesy, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia