Baba podolska wykwintna

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

50 dag mąki pszennej,15 dag cukru,15 dag masła,15 żółtek,3 białka,2/3 szkl. mleka (czyli 1/6 l),5 dag drożdży,3 dag migdałów,5 dag rodzynek,0.5 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego,1 kieliszek spirytusu,szczypta soli,ew. szczypta szafranu.

Sposób wykonania:

Zagotować mleko i zaparzyć nim połowę mąki (3 łyżki mleka należy zostawić). Zaparzoną mąkę dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek i zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami mleka i wlać do zaparzonej i wystudzonej mąki. Wymieszać rozczyn i zostawić w ciepłym miejscu aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem na białą pulchną masę. Do rozczynu dodać utarte żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie (można użyć makutry i drewnianego ucieraka). Obrane ze skórki migdały posiekać, rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta migdały, rodzynki, spirytus (ewentualnie wymieszany z szafranem), sztywną pianę ubitą z białek i posiekaną wanilię (cukier waniliowy). Formy wysmarowane masłem wypełnić ciastem do 1/3 wysokości i zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne należy wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piec 1 h. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Twoja opinia