Babka błyskawiczna ucierana

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

25 dag masła lub margaryny, 25 dag cukru, 5 jajek, 25 dag mąki, 25 dag (kostka) sera, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sok z jednej cytryny.

Sposób wykonania:

Margarynę z cukrem ucieramy na średnich obrotach do białości i dodajemy po jednym jajku, cukier waniliowy, serek, sok z jednej cytryny oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dobrze jeśli wylejemy ciasto do odpowiedniej formy, specjalnie przeznaczonej do pieczenia babek. Uprzednio formę posmarować delikatnie tłuszczem i podsypać lekko bułka tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec okolo 30 – 40 min. w temp. 190 – 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Babka smakuje lepiej, jeśli po wystygnięciu włożymy ją do lodówki.

Można dodać aromat cytrynowy (wówczas babka będzie cytrynowa).

Twoja opinia