Chili z indyka

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 plastry boczku, pokrojone na kawałki 2 cm1300 gram mielonego mięsa indyka4 szklanki posiekanej cebuli? szklanki mielonego czosnku2 średnie świeże jalapeno chili, nasiona usunięta3 łyżki chili w proszku3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku4 łyżeczki mielonego kminku800 gram przecieru pomidorowego2 łyżki melasygruba sól3 puszki fasoli pinto, opłukanej i osuszonej (można zastąpić czarną fasolą)

Wykonanie:

Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać boczek, smażyć aż będzie brązowy i chrupiący. Podnieść temperaturę i dodać mięso indyka. Smażyć ciągle mieszając, rozbijając mięso widelcem, do momentu, aż nie będzie różowe, czyli 8-10 minut. Dodać cebulę, czosnek i jalapenos i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dorzucić chilli, kakao w proszku i kminek, dobrze wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i dokładnie połączyć z mięsem. Następnie dodać melasę, 1 szklankę wody i 4 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodać fasolę i gotować jeszcze 30 minut. Podawać z chlebem kukurydzianym i listkami świeżej kolendry. Dla urozmaicenia można dodać ser cheddar lub kwaśną śmietanę .

Twoja opinia