Chrupiący kurczak w parmezanie z sosem cytrynowo- musztardowym
Składniki:
4 kromki białego chleba, ?podartego? na duże kawałki? szklanki tartego parmezanu2 łyżki grubo posiekanej świeżej pietruszkigruba sól i świeżo mielony pieprz1 duże jajko, lekko roztrzepane4 kotleciki z piersi kurczaka2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki świeżego soku z cytryny1 łyżka musztardy Dijon2 łyżki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
Wykonanie:
W mikserze połączyć ze sobą chleb, parmezan, pietruszkę, ? łyżeczki soli oraz ? łyżeczki pieprzu, tak aby powstała panierka. Przełożyć do płytkiej miski. W drugiej płytkiej misce roztrzepać jajko. Każdy kotlet moczyć kolejno delikatnie w jajku i dokładnie w panierce. Na dużej patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju. Kotlety smażyć kolejno na złoty kolor, przez około 2-3 minuty z każdej strony (w razie potrzeby dodać więcej oleju). Odstawić. Po usmażeniu wszystkich kotletów umyć patelnię, a następnie dodać sok z cytryny i ? kubka wody, gotować przez około 1 minutę. Dodać musztardę, zdjąć patelnię z ognia i starannie wymieszać. Podawać kotlety z sosem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje