Ciastka z kawałkami czekolady

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki

3 ? szklanki mąki pszennej1 ? łyżeczki sody oczyszczonej1 ? łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki grubej soli1 ? szklanki masła w temperaturze pokojowej1 ? szklanki brązowego cukru1 szklanka cukru pudru2 duże jajka1 ? łyżeczki ekstraktu z wanilii1 ? szklanki groszków z mlecznej czekolady230 gram gorzkiej czekolady, posiekanej

Wykonanie:

Połączyć ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce, przy pomocy miksera ubić masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Zmniejszyć prędkość obrotów miksera i stopniowo dodawać jajka, ekstrakt z wanilii, mieszaninę mąki i czekoladę. Za pomocą łyżki do nakładania lodów uformować kulki ciasta i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem, w odstępach około 3 cm. Wstawić do piekarnika i piec około 17-18 minut, do momentu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru.

Twoja opinia