Ciasto biszkoptowe z puszystym lukrem

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:

150 gram niesolonego masła2 ? szklanki mąki? proszku do pieczenia? łyżeczki sody1 łyżeczka soli1 ? szklanki cukru2 duże jajka3 duże żółtka2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii1 szklanka maślanki

Lukier:

250 gram miękkiego masła500 gram cukru pudru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dwie 20 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem i oprószyć mąką. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W dużej misce przy użyciu miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie kolejno wbijać całe jajka i żółtka, stale miksując. Dodać wanilię. Stopniowo dodawać do mieszaniny masła na przemian mieszaninę mąki i maślankę. Mieszać do czasu dokładnego połączenia składników. Podzielić ciasto między dwie brytfanki. Piec około 32 ? 35 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta, po wyjęciu będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po ostygnięciu brzegi ciasta odciąć od brytfanki cienkim nożem. W dużej misce ubić mikserem składniki na lukier, na puszystą masę. Na paterze ułożyć ciasto, posmarować je ? lukru, ułożyć na nim drugą część ciasta i delikatnie docisnąć. Całość dookoła posmarować pozostałą ? lukru.

Twoja opinia