Cytrynowy tort bezowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej1 ? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki soli3 duże jajka, w temperaturze pokojowej? szklanki cukru? szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z cytryny4 łyżki świeżego soku pomarańczowego2 łyżki świeżego soku z cytrynySzczypta sody oczyszczonej

Składniki na krem cytrynowy:

3 duże żółtkaskórka z ? cytryny? szklanki soku z cytryny6 łyżki cukru4 łyżki masła, zimnego

Składniki na bezę:

4 duże białka, w temperaturze pokojowej1 szklanka cukruszczypta sody oczyszczonej? łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

W małym rondelku połączyć żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Podgrzewać na Małym ogniu, stale mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość połączy i lekko zgęstnieje (około 5 ? 7 minut). Dodać zimne, pokrojone na kawałki masło i starannie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Przelać powstały w garnku sos cytrynowy do miski, szczelnie przykryć folią i wstawić do lodówki, na co najmniej 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. 20 centymetrową brytfankę wysmarować masłem i oprószyć mąką. W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenie i sól. Odstawić. W dużej misce umieścić żółtka i ubić za pomocą miksera na jasną puszystą pianę. Stopniowo dodawać ? szklanki cukru, stale miksując, aż piana będzie bardzo puszysta. Stałym strumieniem dodawać olej, ciągle miksując. Następnie do masy na przemian dodawać mieszaninę mąki i soki, starannie zmiksować i odstawić.W czystej misce umieścić białka, ubijać je mikserem na niskich obrotach, aż będą spienione. Dodać sodę i zmiksować. Następnie dodawać powoli pozostały cukier, stale miksując, do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. ? mieszaniny białek dodać do żółtek wymieszanych z mąką i delikatnie połączyć w jednolitą masę. Masę wlać do brytfanki i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu ząbkowanym nożem przedzielić je poziomo na trzy równe części. Warstwę cista położyć na paterze i posmarować ? kremu cytrynowego, przykryć drugim kawałkiem ciasta i znowu posmarować ? kremu cytrynowego, przykryć trzecim kawałkiem ciasta i wstawić do lodówki. (najlepiej na całą noc)Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Zrobić masę na bezę. Mały rondelek wypełnić w ? wodą, doprowadzić do wrzenia. W misce za pomocą miksera połączyć białka, cukier i sodę. Ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się puszysta. Zdjąć z garnka i ubijać całość na sztywną pianę przez około 10 minut. Dodać wanilię i wymieszać do połączeni. Całe ciasto posmarować równomiernie masą bezową. Nie wyrównywać! Wstawić do piekarnika i piec chwilę do momentu, aż beza się lekko zrumieni. Podawać od razu.

Twoja opinia