Czekoladowy sernik z sera ricotta

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Olej roślinny w sprayu400 gram mlecznej czekolady, połamanej na kawałki850 gram sera ricotta, w temperaturze pokojowej? szklanki śmietany kremówki250 gram kruchych czekoladowych ciasteczek

Wykonanie:

Brzegi i dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć starannie papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem w sprayu. 350 gram czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą miksera utrzeć ser ricotta na bardzo gładką masę. Następnie dodać do niego ciepłą czekoladę, delikatnie wymieszać, a następnie ubić na puszysty krem. Ciasteczka pokruszyć za pomocą miksera z nożykami. W dnie formy ułożyć połowę pokruszonych ciastek lekko dociskając, aby stworzyły jednolitą masę. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć ? masy serowej i przy pomocy łopatki starannie wyrównać, powtórzyć czynność z drugą połową ciastek i kremu. Wierzch ciasta lekko posypać wiórkami z czekolady. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przechowywać do 2 dni w lodówce. Przed podaniem usunąć pergamin, a ciasto najlepiej kroić przy pomocy noża zanurzanego w gorącej wodzie.

Twoja opinia