Dolmades
Składniki:
150 g marynowanych liści winogron250 g posiekanego mięsa wołowego150 g ryżu1 pokrojona w kostkę cebula1 pęczek natki pietruszkisól, pieprz100 g masła2 jajkasok z 1 cytryny
Wymieszać mięso, ryż, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Liście opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli nie są dostatecznie miękkie należy sparzyć je wrzątkiem. Liście położyć błyszczącą stroną na blacie, na każdy wyłożyć 1 łyżkę farszu, po czym zawijać i związywać nitką, aby farsz nie wystawał.
Przygotowane gołąbki ułożyć koliście w garnku, nakładając na każdy z nich po dużym kawałku masła. Następnie naczynie napełnić wodą, tak aby liście z nadzieniem całkowicie zostały pokryte. Przycisnąć gołąbki ciężkim talerzem. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 45 min.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dalej dodawać powoli żółtka, a następnie sok z cytryny. Do powstałej mieszanki jajecznej dodać ostrożnie 3-4 łyżki wywaru mięsnego. Sos podawać razem z gołąbkami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje