Duo w chińskim cieście, czyli łosoś i sandacz w miłosnym splocie

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

filet z sandacza(lub inna biała ryba) – 150 gramówfilet z łososia – 150 gramówSos do pieczeni z zielonym pieprzem Knorrświeży lub mrożony szpinak – 200 gramówpieczarki – 100 gramówszalotka – 1 sztukaPrzyprawa Delikat Knorr – 1 łyżkaostra papryka – 1 szczyptagałka muszkatołowa – 1 szczyptacytryna – 1 sztukaząbek czosnku – 1 sztukaoliwa z oliwek – 40 mililitrów

sos:koncentrat pomidorowy – 100 gramówcukier – 1 łyżeczkasól – 1 łyżeczkaoregano – 2 łyżeczkiwoda – 30 mililitrów

ciasto:mąka – 1 kilogramwoda – 500 mililitrówcukier – 25 gramówsól – 20 gramówolej – 50 mililitrówdrożdże – 8 gramów

Przygotowanie:

Szpinak oczyść z końcówek i podsmaż na oliwie z pokrojoną cebulką, pieczarkami pokrojonymi w plastry i czosnkiem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i ostrą papryką. Smaż do momentu, w którym szpinak będzie zupełnie suchy, lekko przestudź.Rybę oczyść i posyp przyprawą Delikat Knorr. Zamarynuj kilkoma kroplami soku z cytryny i odstaw do lodówki na około 10 minut.Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Rozwałkuj. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Wierzch posmaruj sosem pomidorowymNa środku ułóż filet z łososia, nałóż na niego odciśnięty z soku szpinak i przykryj filetem z białej ryby.Ciasto zroluj. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp dla dekoracji ziołami np. majerankiem.Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 – 40 minut.Roladę pokrój w 2 centymetrowe plastry. Sos do pieczeni Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu, nalej na talerz i podawaj na nim pokrojona roladę.

Twoja opinia