Faszerowana pieczeń z indyka

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie
 

 

SKŁADNiKI:1.5 kg fileta z piersi indyka40 dkg pieczarek2 średnie cebule1 jajko15 dkg żółtego serapół namoczonej w wodzie i odciśniętej bułkikilka gałązek zielonej pietruszkiotarta skórka z umytej iwyparzonej cytryny3 łyżki masła3 łyzki oliwypół szklanki wodysól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:Filet z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim, ostrym nożem wycinamy w nim kieszeń.

Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy na grubsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy cebulę aby ją zeszklić,.a następnie dodajemy pieczarki i razem podduszamy. Gotowe przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Żółty ser kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Oba składniki wrzucamy do pieczarek i cebuli. Wbijamy jajko, dajemy namoczona bułkę i otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Otrzymanym farszem wypełniamy naciętą kieszeń w filecie z indyka. Oba końce spinamy dokładnie wykałaczkami. Mięso obwiązujemy kuchenną nitką i układamy w brytfannie lub ogniotrwałym naczyniu. Wierzch smarujemy oliwą a całość podlewamy wodą.

Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. W trakcie pieczenia mięso podlewmy wodą i powstałym sosem. Usmażoną pieczeń układamy na półmisku i dekorujemy listkami karbowanej sałaty.

 

Faszerowana pieczeń z indyka, 4.5 out of 6 based on 414 ratings

Twoja opinia