Faworki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

SKŁADNIKI:
25 dag mąki pszennej
4 dag cukru pudru
1 łyżka masła
3 żółtka
5 – 10 dag śmietany
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
50 dag smalcu do smażenia
cukier puder z cukrem waniliowym do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo, aż będą tworzyły się pęrzerze. Następnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki. Ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Faworki , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia