Faworki

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

mąka pszenna – 750 gramówcukier – 1 łyżeczkażółtka – 4 sztukijajko – 1 sztukamiękkie masło – 1 łyżkasól – 1 łyżeczkagęsta śmietana – 100 gramówspirytus – 1 łyżeczkaKostka Planty do smażenia – 4 sztukiCukier puder z wanilią do posypania – 1 szklanka

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości mikseraDodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicyZ ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcieFaworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem

Twoja opinia