Gorący pudding czekoladowy z sosem karmelowym

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostkę1/3 szklanki cukru170 gram gorzkiej czekolady, posiekanej2 duże jajka2 duże żółtka jaj? filiżanki mąki pszennej? łyżeczki grubej solisos karmelowy*bita śmietana, do serwowania

Wskazówki:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. 6 kokilek wysmarować masłem i oprószyć cukrem, odstawić. W małej szklanek miseczce wymieszać masło oraz czekoladę i wstawić do mikrofalówki na około 1 minutę, aby się roztopiły. W dużej misce starannie wymieszać cukier, jajka, żółtka, mąkę i sól. Następnie dodać roztopioną czekoladę i ponownie starannie wymieszać. Każdą kokilkę wypełnić do ? wysokości masą czekoladową i wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie wstawić do piekarnika i piec około 27-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostudzenia, podawać polane sosem karmelowym i udekorowane bitą śmietaną.

Sos karmelowy*

Składniki:

1 szklanka cukru6 łyżek zimnego masła, pokrojonego w kostkę? łyżeczki grubej soli? łyżeczki ekstraktu z wanilii? szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

W rondelku roztopić cukier, stale mieszając podgrzewać go około 3-6 minut, aż zrobi się brązowy. Natychmiast dodać do garnka masło, sól i ekstrakt z wanilii. Ciągle mieszać pilnując, aby masa cały czas delikatnie wrzała. Do gorącej masy dodawać stopniowo śmietanę cały czas energicznie mieszając. Gotowy sos przelać do naczynia żaroodpornego i ostudzić.

Gorący pudding czekoladowy z sosem karmelowym , 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia