Grillowany kurczak z trawą cytrynową

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

6 dużych łodyg trawy cytrynowej4 łyżeczki sosu rybnego4 łyżeczki sosu sojowego4 łyżeczki cukru4 łyżeczki mielonego czosnku1 łyżka świeżego soku z cytryny? szklanki oleju roślinnego4 piersi kurczaka

Wykonanie:

Przyciąć trawę cytrynową 5 cm od nasady, zdjąć i wyrzucić zewnętrzne liście. Pokroić na 1 cm kawałki, wrzucić do miksera i rozdrobnić. Umieścić w misce, dodać sos rybny, sos sojowy, cukier, mielony czosnek, sok z cytryny i olej roślinny. Kurczaka wrzucić do marynaty i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, na minimum 30 minut (maksymalnie 8 godzin). Patelnię grillową posmarować olejem, kurczaka grillować około 6 minut z każdej strony . Podawać od razu.

Twoja opinia