Grillowany łosoś z kukurydzą, pomidorami i awokado

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 kolby kukurydzy, oczyszczonej10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki2 awokado, obrane i pokrojone w kostkę? małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki świeżego soku z cytrynygruba sólświeżo mielony pieprzolej do posmarowania grilla4 filety z łososia ze skórą (170 gram każdy)? łyżeczki przyprawy Creole*

Wykonanie:

W dużym garnku z wrzącą wodą gotować kukurydzę przez około 4 minuty, aż zmięknie. Po ugotowaniu odciąć koniec kukurydzy, ustawić ją w głębokiej misce i za pomocą ostrego noża odciąć ziarna od kolby. Do miski dodać pomidory, awokado, cebulę, pietruszkę, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, 1 łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Całość starannie wymieszać i odstawić.Grill rozgrzać i posmarować cienką warstwą oleju. Łososia doprawić przyprawą Creole oraz odrobiną soli i położyć na gorącym grillu skórą do dołu. Grillować z każdej strony przez około 4-6 minut. Gotowego łososia podawać od razu z dodatkiem mieszanki warzyw.

Przyprawy Creole*

Składniki:2 ? łyżki mielonej słodkiej papryki2 łyżki suszonego czosnku1 łyżka soli1 łyżka cebuli w proszku1 łyżka suszonego oregano1 łyżka suszonego tymianku1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżka pieprzu

Twoja opinia