Gulasz wołowy
Składniki:
1/2 kg wołowiny (łopatki, rostbefu)marchewkakawałek selera korzeniowego3 cebule2 ząbki czosnku1 i 1/4 szklanki bulionu wołowegolistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegołyżeczka posiekanego tymiankułyżka oleju2?3 łyżki mąkiłyżeczka octu winnegosól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, obtoczyć w mące. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, posiekać. Naczynie do zrumieniania posmarować olejem, rozgrzewać 4 minuty (optymalna moc: 600 W). Włożyć mięso, włączyć funkcję grill na 4 minuty, w połowie zamieszać. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 1/2 minuty z włączoną funkcją grill. Wyłączyć funkcję grill, wlać bulion, dodać tymianek, listek laurowy i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem, szczelnie przykryć, gotować w kuchence mikrofalowej (optymalna moc 700 W), aż gulasz się zagotuje. Moc zmniejszyć do 350 W, zamieszać, gotować jeszcze 20 minut. Marchewkę i seler oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do gulaszu, wymieszać, przykryć, gotować ok. 20 minut (optymalna moc 350 W). Podczas gotowania zamieszać 2?3 razy. Wyjąć listek laurowy, skropić octem winnym, odstawić na 5 minut. Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje