Imbirowo ? czekoladowe ciasteczk

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

200 gram mlecznej czekolady

1 ? szklanki mąki pszennej

1 ? łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

? łyżeczki mielonych goździków

? łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej

1 łyżka niesłodzonego kakao

8 łyżek masła

1 łyżka świeżo startego imbiru

? szklanki brązowego cukru

? szklanki melasy

1 łyżeczka sody

? szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Czekoladę posiekać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i odstawić. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Do średniej miski przesiać mąkę, mielony imbir, cynamon, goździk, gałkę muszkatołową oraz kakao. W dużej misce przy pomocy miksera ubić masło i starty imbir na puszystą masę. Następnie dodać brązowy cukier oraz melasę i ponownie zmiksować. W małej miseczce rozpuścić sodę w 1 ? łyżeczki wrzącej wody. Połowę mieszaniny mąki dodać do masła i starannie zmiksować. Następnie dodać sodę i drugą połowę mieszaniny mąki. Po ponownym zmiksowaniu dodać kawałki czekolady i wymieszać drewnianą łyżką.  Ciasto rozwałkować do grubości około 1 centymetra, szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Z ciasta uformować kulki o średnicy 2,5 centymetra. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kulki ciasta w odstępach około 2-3 centymetrów i wstawić na kolejne 20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki każdą kulkę obtoczyć w cukrze i od razu wstawić do piekarnika. Piec około 10 -12 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 

 

 

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.