Imbirowo ? czekoladowe ciasteczk
Składniki:
200 gram mlecznej czekolady
1 ? szklanki mąki pszennej
1 ? łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
? łyżeczki mielonych goździków
? łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
1 łyżka niesłodzonego kakao
8 łyżek masła
1 łyżka świeżo startego imbiru
? szklanki brązowego cukru
? szklanki melasy
1 łyżeczka sody
? szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Czekoladę posiekać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i odstawić. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Do średniej miski przesiać mąkę, mielony imbir, cynamon, goździk, gałkę muszkatołową oraz kakao. W dużej misce przy pomocy miksera ubić masło i starty imbir na puszystą masę. Następnie dodać brązowy cukier oraz melasę i ponownie zmiksować. W małej miseczce rozpuścić sodę w 1 ? łyżeczki wrzącej wody. Połowę mieszaniny mąki dodać do masła i starannie zmiksować. Następnie dodać sodę i drugą połowę mieszaniny mąki. Po ponownym zmiksowaniu dodać kawałki czekolady i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto rozwałkować do grubości około 1 centymetra, szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Z ciasta uformować kulki o średnicy 2,5 centymetra. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kulki ciasta w odstępach około 2-3 centymetrów i wstawić na kolejne 20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki każdą kulkę obtoczyć w cukrze i od razu wstawić do piekarnika. Piec około 10 -12 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje