Kaczka z porzeczkami

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

20 dag czerwonych porzeczek15 dag czarnych porzeczek4 filety z piersi kaczki (po 25 dag)4 dag masłapo 150 ml czerwonego wina i bulionu mięsnego2 listki laurowełyżeczka ziaren czarnego pieprzułyżeczka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukrusól, pieprz

Przygotowanie:

Porzeczki umyć i widelcem zdjąć z łodyżek. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni i smażyć mięso 8 minut ? najpierw od strony skórki. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut. Przyprawić solą, pieprzem, owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. Zagotować wino, wlać bulion, włożyć listki laurowe i ziarna pieprzu i zagotować. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody. Porzeczki i cukier dodać do bulionu z winem. Wymieszać z rozprowadzoną mąką i zagotować. Kaczkę pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.

Kaczka z porzeczkami, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia