Kremowa zupa z pasternaku

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła450 gram pora, pokrojonego na plasterki450 gram pasternaku, obranego i pokrojonego w poprzek na 2,5 cm kawałki2 jabłka, obrane, bez pestek i pocięte na 2,5 cm kawałki220 gram ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki420 gram bulionu drobiowego? szklanki śmietany kremówkisól i pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku roztopić masło. Dodać pory (zostawiając ? szklanki do dekoracji) i podsmażać około 5 minut. Następnie dodać pasternak, jabłka, ziemniaki, bulion i 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, przykręcić i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20 -25 minut. Całość zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Wymieszać ze śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem. Gotową zupę posypać porem podsmażonym na złoty kolor na maśle.

Twoja opinia