Kruche ciasteczka z lukrem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki proszku do pieczenia

? łyżeczki soli

1 filiżanka masła

1 szklanka cukru kryształ

6 dużych jaj

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

450 gram cukru pudru

? szklanki soku z cytryny

kolorowy cukier gruboziarnisty lub drobne kolorowe perełki do dekoracji

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Do średniej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Odstawić.

W drugiej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło oraz cukier kryształ. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać jajka oraz wanilię. Po dokładnym połączeniu składników stopniowo dodawać mąkę stale mieszając, aż powstanie jednolita masa. Łyżką stołową nakładać na blachę porcje ciasta w odstępach kilku centymetrów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Powstałym lukrem polać zimne ciasteczka, a następnie od razu posypać kolorowym cukrem. Odstawić do momentu, aż lukier zastygnie.

 

 

 

Twoja opinia