Kruche ciasteczka z lukrem
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
? łyżeczki soli
1 filiżanka masła
1 szklanka cukru kryształ
6 dużych jaj
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
450 gram cukru pudru
? szklanki soku z cytryny
kolorowy cukier gruboziarnisty lub drobne kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Do średniej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Odstawić.
W drugiej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło oraz cukier kryształ. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać jajka oraz wanilię. Po dokładnym połączeniu składników stopniowo dodawać mąkę stale mieszając, aż powstanie jednolita masa. Łyżką stołową nakładać na blachę porcje ciasta w odstępach kilku centymetrów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Powstałym lukrem polać zimne ciasteczka, a następnie od razu posypać kolorowym cukrem. Odstawić do momentu, aż lukier zastygnie.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje