Kurczak faszerowany

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Farsz:1 łyżka oliwy z oliwek2 kurze wątróbki (około 60 gram), posiekane1 szklanka bułki tartej120 gram szynki typu Bayonne (suszona surowa szynka), pokrojonej na drobną kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany? szklanki natki pietruszki, posiekanej1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej? szklanki drobno posiekanej czerwonej papryki? łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej1 duże jajko, roztrzepanegruba sól i świeżo zmielony pieprz

1 kurczak (około 3 kg)gruba sól2 całe ząbki czosnku, lekko rozgniecione1 średnia cebula2 liście laurowe6 gałązek świeżego tymianku6 gałązek natki pietruszki10 ziaren czarnego pieprzu1 łodyga selera naciowego, pocięta na kawałki1 laska cynamonu2 ? kg porów, pokrojonych w poprzek na 10cm kawałki1 kg małych młodych marchewek1 ? kg młodej rzepy? szklanki makaronu vermicelli (długie cienkie nitki)świeże gałązki szałwii, do przybraniasól morska

Wykonanie:

Farsz:Na małej patelni rozgrzać oliwę, dodać wątróbki i podsmażać przez około 2 minuty. Do dużej miski wrzucić: wątróbki, bułkę tartą, szynkę, czosnek, pietruszkę, szałwię, paprykę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać , połączyć z jajkiem i delikatnie doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka dokładnie umyć, a do środka włożyć farsz i starannie go docisnąć. Nogi kurczaka związać sznurkiem tak, aby farsz nie wypadł podczas gotowania. Kurczaka umieścić w dużym garnku. W kawałek gazy włożyć cebulę, czosnek, liście laurowe, pietruszkę, tymianek, całe ziarna pieprzu, seler i laskę cynamonu. Starannie związać wszystko sznurkiem i umieścić w garnku razem z kurczakiem. Zalać wodą tak, aby kurczak nie był przykryty w całości. Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, wtedy zmniejszyć ogień, odkryć kurczaka i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Kawałki pora związać sznurkiem i dodać do garnka z kurczakiem, wraz z marchewką i rzepą. Należy dodać również taką ilość wody, aby kurczak i warzywa były przykryte. Doprawić solą i gotować około 1 godziny, do momentu, aż warzywa będą miękkie, a kurczak ugotowany. (Mięso powinno odchodzić od kości, a po wbiciu widelca z kurczaka powinien wypływać przezroczysty płyn). Po upływie tego czasu kurczaka wyjąć z garnka, przykryć folią i odstawić na 5 -10 minut. Warzywa również wyjąć i przenieść na duży półmisek, z porów usunąć sznurki. Zwiększyć płomień pod garnkiem i doprowadzić płyn do wrzenia. Gotować, aż płyn zmniejszy swoją objętość o 1/3 . Płyn z gotowania kurczaka przecedzić, wlać do rondla, doprawić solą i ugotować w nim makaron, tak aby był al?dente. Usunąć sznurki z kurczaka, wyjąć farsz i ułożyć na półmisku pośrodku warzyw. Podzielonego kurczaka ułożyć na farszu, podawać z makaronem posypanym świeżą natką pietruszki.

Twoja opinia