Kurczak na zielono

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

4 udka kurczaka (bez skóry i bez kości)2 cebule pokrojone w kostkę10 dag różyczek brokuła10 dag zielonego groszku1 papryczka chili20 dag zielonej papryki10 dag pokrojonej zielonej fasoli szparagowej100 ml białego wina2 ząbki czosnku50 ml oliwy200 ml śmietany 36-proc.1 pęczek natki1 pęczek szczypiorkubazyliaziele angielskiepieprzliść laurowysól do smaku

PRZYGOTOWANIA:

Udka kurczaka pokrój w grubą kostkę, posól i popieprz. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso i mocno przysmaż z każdej strony. Dodaj czosnek, cebulę, papryczkę chili, paprykę i fasolę szparagową. Smaż 10 minut i zalej białym winem. Dodaj zielony groszek, brokuły i przyprawy, duś do miękkości. Przed podaniem dodaj śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, natkę i szczypior. Aby mięso miało bardziej wyrazisty smak, możesz zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

 

Kurczak na zielono, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia